Historisch Purmerland

 
    Hoewel de tegenwoordige grootte het niet zou doen vermoeden, was Purmerland ooit een belangrijke plaats. De man die centraal in het licht op de Nachtwacht van Rembrandt staat is Frans Banning Cocq. Hij was burgemeester van Amsterdam, Heer van Purmerland en Ilpendam en kasteelheer van Ilpenstein. Deze plaatsen vormden in de Gouden Eeuw de graanschuur van Amsterdam.
       

Laag water

Juist in dit gebied ontstond zeer vruchtbare grond door het ontwateren van het veen. Door de enorme graanopbrengsten konden de vele stadse monden dagelijks gevoed worden. De intensieve verbouwing van gewassen had echter ook een groot nadeel. Door dat ontwateren klonk het veen sterk in. Zo sterk zelfs dat het uiteindelijk op het laagwaterniveau van de Zuiderzee terecht kwam.

                    
       
    Purmerland in verval

Het bereiken van het laagwaterniveau luidde uiteindelijk het verval voor Purmerland in. Tegenwoordig bestaat de bevolking steeds meer uit stadsmensen die afkomen op de rust, de prachtige natuur en op de grote huizen, die op de plaats van de vroegere kleine huisjes gebouwd werden.